Objava politike zasebnosti na Facebook

Upravljavci podatkov, ki uporabljajo Facebook stran in preko te strani z različnimi orodji (zlasti Facebook Insight ali Audience Insights) obdelujejo določene podatke o posameznikih, so skladno s sodno prakso EU solidarno odgovorni, če pride do kršitve varstva podatkov. Sodbe sodišča EU se v državah članicah uporabljajo neposredno in dopolnjujejo obstoječe pravo.

Upravljavci tudi preko socialnih omrežij, kot je Facebook, s pomočjo piškotkov pridobivajo podatke o posameznikih in koristijo določene povezane storitve, ki jih socialno omrežje nudi. Skrbnik strani oboževalcev (oziroma upravljavec), ki gostuje na Facebooku, sodeluje pri določanju namena in sredstev obdelave osebnih podatkov obiskovalcev njegove strani oboževalcev. Za skrbnika je potrebno zato v obravnavanem primeru šteti, da je za kršitev varstva osebnih podatkov odgovoren solidarno z družbo, ki upravlja z družabnim omrežjem Facebook.

Zaradi tega morajo upravljavci, kot izhaja iz sodne prakse Sodišča EU, tudi v takih primerih spoštovati svoje obveznosti glede varstva osebnih podatkov. Obiskovalce upravljavčeve strani na Facebooku je torej potrebno seznaniti z informacijami o obdelavi njihovih osebnih podatkov, katerih obseg opredeljuje Splošna uredba za varstvo podatkov. Poleg navedbe informacij o obdelavi pa je ključna tudi navedba pravic uporabnikov oz. posameznikov ter možnost prijave kršitev varstva osebnih podatkov pri nadzornem organu tako v državi posameznika kot v državi, kjer ima ponudnik Facebook-a predstavnika v Evropski uniji (tj. na Irskem).

Upravljavec to lahko doseže tako, da objavi politiko zasebnosti na svoji Facebook strani oziroma objavi povezavo do spletne strani, kjer se politika zasebnosti nahaja. V kolikor kot upravljavec osebnih podatkov potrebujete pomoč pri izdelati politike zasebnosti ali politike piškotkov smo nas pokličite ali kontaktirajte prek kontaktnega obrazca.