Piškotki

Za uporabo piškotkov v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov, Zakonom o varovanju osebnih podatkov, Zakonom o elektronskih komunikacijah in drugimi veljavnimi predpisi, potrebujemo vaše soglasje.

Kaj so piškotki in zakaj jih koristimo?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih vaš brskalnik ob obisku spletnega mesta shrani na računalnik ali mobilno napravo, s katero dostopate do interneta. Piškotki običajno shranijo vaše nastavitve, nastavitve spletnih strani (želeni jezik ali naslov). Kasneje, ko znova odprete isto spletno mesto, vaš brskalnik prepozna piškotke, ki pripadajo temu spletnemu mestu. To spletni strani omogoča prikaz informacij, ki so prilagojene vašim potrebam. Piškotki na našem spletnem mestu niso namenjeni vohunjenju uporabnikom in ne sledijo temu kar uporabnik spletnega mesta počne. Prav tako niso povezani z neželeno pošto, ne shranjujejo uporabniškega imena in gesla in niso namenjeni oglaševanju. Upoštevati je treba, da naša spletna stran deluje optimalno le, če so piškotki na spletni strani omogočeni.

Vrste piškotkov

Začasni piškotki ali piškotki seje so iz računalnika odstranjeni, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij.

Trajni piškotki ali shranjeni piškotki ostanejo na računalniku tudi, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij tako, da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to spletno mesto.

Ostali piškotki so iz drugih spletnih mest (npr. pojavni oglasi). Ponudniki te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene. Tovrstni piškotki predstavljajo večji rizik za zasebnost uporabnikov.

Katere piškotke uporablja spletna stran

Ime piškotka Namen Trajanje
PHPSESSID Vzpostavitev delovanja strani. Seja
_ga Zabeleži razlikovanje med uporabniki (sejami). 2 leti
_gat Zabeleži novega uporabnika (sejo). 10 minut

Kontrola piškotkov

Uporaba piškotkov je vaša odločitev. Piškotke lahko vedno odstranite ter na ta način izrišete svojo sled na internetu. Večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotke ne shranjujejo. Če želite izbrisati piškotke, ki so že na vašem računalniku ali mobilni napravi, si oglejte navodila, ki jih je ponudil ponudnik internetnih brskalnikov tako, da v meniju brskalnika kliknete »Pomoč«. Več informacij lahko najdete tudi na spletni strani http://www.allaboutcookies.org/.